home
site search by freefind advanced
SKRIFTLIG MUSIK
   

Jazzarrangement

 

I jazzarrangement skal du arrangere en standard jazzmelodi, men kun ABA ud af den oprindelige AABA-form, for 4-stemmig vokalsats samt rytmegruppe, bestående af trommer og bas.

 

I dit arrangement skal du vise at du behersker de grundlæggende teknikker - og gerne lidt mere derudover - indenfor vokalsats og groove, men der er ingen grund til at tilføje ekstra instrumenter for at kunne score højere.

 

I VOKALSATSEN skal du vise teknikker som:

        - flydekor

        - korsvar

        - rytmisk akkompagnerende kor

        - bloksats

 

Det er også her du viser at du behersker lifts samt at du kan udtyde akkordrepertoiret, der i jazz hører til i den lidt mere avancerede ende. Husk at der uundgåeligt vil forekomme modulationer, ofte ganske kortvarige, hvor du får brug for en del løse fortegn.

> Se vejledningens opgørelse over mulige becifringer her.

 

Hold hovedet koldt og brug f.eks. > dette papir med en oversigt over alle akkorder :).

Du skal også vise at du behersker god voicing (beliggenhed af dit kor) samt fornuftig stemmeføring.

 

På disse to nyttige sider finder du:

> En oversigtsmæssig introduktion til jazzvokal

> En opsummering af de vigtigste regler og gode råd.

 

I RYTMEGRUPPEN - groovet - skal du vise du behersker de grundlæggenden teknikker i 2-beat og 4-beat, samt formår at lave passende variationer.

 

Bassen skal således vise såvel en 2-beat som 4-beat (=walking)bas og herudover vise nogle variationer i de faste mønstre; f.eks. ved kromatiske gennemgange, oktavforlægninger og små akkordbrydninger.

 

Trommerne skal vise standard 2-beat og 4-beat-trommerytmer, og udover at holde den faste puls skal de markere alle vigtige hændelser i melodien, markere perioder og gerne lave lidt kommentering i lilletrommen derudover.

 

Det drejer sig om fills og markeringer af perioderne og overgangene mellem melodiens formled, men også om at markere lifts i melodien eller andre interessante dele af dit arrangement. Herudover laver trommerne traditionelt små markeringer hvor der ellers er plads - så masser af muligheder for aktivitet her ;)

 

Både for vokalsatsen og for groovet er det vigtigt at du hele tiden forholder dig tæt til melodien: at dit arrangementsarbejde tager udgangspunkt i melodien og understreger og underbygger den.

_____________________________________________________________________________

LINKS: