pdf home
 

Primus

begyndervejledning – jazz-arrangement

Gert Uttenthal Jensen

Hent en XML-fil og sæt standardindstillinger.

·      Åben Primus.

·      Hent XML-filen ved at vælge Filer – Åbn (ctrl+o) og vælg filen. Herefter åbner filen formodentlig med både akkorder og tekst noteret rigtigt.
Det er dit eget ansvar at kontrollere at noder og akkorder er korrekte. Det kan ske at akkorderne ikke noteres korrekt. Klik på dem og ret becifringen hvis nødvendigt.

·      Gem dokumentet et passende sted – hvis du ikke gemmer bliver der ikke lavet backup. Da Primus laver mange backupfiler, kan det være en fordel at gemme dokumentet i en mappe for sig selv.

·      Vælg Indstillinger og derefter Generelt. Du skal sikre dig at at der i underpunktet Gem dokument er sat kryds i Gem med backup. Sæt den til at gemme hver 5. Minut. Tryk OK.

·       Vælg Midi og derefter Spilmuligheder. Hvis det er et jazz-nummer, er det i swing, og så skal der under Timing være følgende indstilling, der sikrer at det du noterer spilles som swing:

timing

 

·      Inden du lukker boksen skal du sikre dig at i feltet Afspilningsområde ikke er sat kryds i Stop når markeret blokslutning nås.

·      Bemærk også at der i feltet Hvilke symboler der skal påvirke afspilningen er mulighed for at sætte flueben ved Akkordsymboler. Når du begynder at arrangere korstemmer, er det ofte bedst, at akkorderne er slået fra, så du kun hører det du selv har lavet. Hvis du starter med at lave tromme og bas er det en god idé at akkorderne er slået til.

·      Du skal sikre dig at dit navn står på opgaven øverst på alle arkene. Det gør du ved at højre-klikke på teksten side 1 af 1 og derefter vælge Egenskaber. Tilføj nu dit navn i feltet Hoved under Indre


sideopsætning

 

·      Hvis der optræder akkorder med grundtone Bb eller H er det en god at skifte til den ”blandingsnotation” vi bruger i STX-opgaverne, hvor vi undgår at bruge bogstavet B som akkordgrundtone men i stedet bruger det tyske H og det engelske Bb. Vælg derfor Stykke og derefter Indstillinger og så Akkordsymboler. Her vælger du Blandet (H og Bb)


H-B


NB! Der er ikke noget krav om at du bruger H og Bb. Du må gerne vælge at beholde B og Bb som i engelsk notation.

·      Gem filen igen.

 

Tilføj nodesystemer og vælg instrumenter.

Vi vil her lave et arrangement med en (kvindelig) solist, et firstemmigt kor (SATB), en instrumental basstemme og en trommestemme.

·      Vælg Nodesystem og Opsætning og tryk på Tilføj instrument

·      Vælg Neutrale systemer og vælg Diskantsystem (fordi vi skal bruge en G-nøgle til S+A-stemmerne i koret.

·      I feltet Instrumenttitel skriver du Kor (SA). Det betyder sopran alt og dermed har du også angivet at det er en kvindestemme.

·      Under MIDI-indstilling - det er lyden - står der 1-Piano og det er OK; #5-Rhodes - er også god til kor.

 

Gentag nu for at tilføje herrestemmerne i koret:

·      Tilføj instrument  Neutrale systemer  Bassystem  Instrumenttitel: Kor (TB)  MIDI-indstillinger: 1-Piano (eller #5-Rhodes).

Bas  tilføjes med

·      Tilføj instrument  Neutrale systemer  Bassystem  Instrumenttitel: Bas  MIDI-indstillinger: 33-Jazzbas

·      Hvis du skal have en rigtig god baslyd skal du skifte til en basnøgle, der spiller tonerne en oktav dybere end de er noteret. Det gør du ved at klikke basnøglen  og derefter vælge den med en F-nøgle med et 8-tal under.

bas

 

Hvis du skal have trommer med, så tilføjes de med

·      Tilføj instrument  Neutrale systemer  Tromme-map  Instrumenttitel: Trommer

Vi mangler nu kun at få skrevet den rigtige titel på solisten:

·      Klik på den øverste stemme i vinduet Nodesystemer  i øverste venstre hjørne.

·      Skriv i feltet Instrumenttitel at stemmen skal hedde: Solist (kvinde), eler bare vokalsolist.

·      Vælg evt en anden lyd til solisten, så du kan høre forskel. Det kan være 5-Rhodes eller 74-Fløjte.
(Overvejelser når du vælger instrumenter: Koret skal ikke være for ”blød” en lyd, for så kan du ikke høre akkorder og rytmer klart nok. Det er rart at have en anden lyd til koret end til solist, så derfor er det som oftest en god ide at vælge koret=piano og solist som noget andet.) 

·      Slå den automatiske akkordfunktion fra, så du kan høre dit eget kor  Det gør du som sidst under Midi og derefter Spilmuligheder.
(Akkordfunktionen lyder ikke godt med solisten som fløjte. Så længe du benytter den, skal du vælge solist=piano).

 

Til sidst skal vi indstille Primus til at gruppere alle 1/8-dele to og to. Det gør det meget lettere for dig at læse det rytmisk og få overblik over, hvad der er betonede 1/8-dele og hvad der er ubetonede:

·      Vælg Nodesystem og Opsætning og tryk derefter i feltet Bjælkegrupper på pilen til venstre, så 1/8-delene grupperes to og to som vist nedenfor

beams

·      Tryk derefter på Overfør indstillingerne til alle andre systemer.

·      Hvor mange noder må der være i en takt? Primus tillader at du skriver lige så mange noder du vil, og den spiller dem alle sammen. Hvis du gerne vil have programmet til at vise hvor antal af noder/pauser ikke passer, skal du gå op i Vis og derefter sætte flueben ved Forkert taktlængde med gul farve. Det er også en meget smart måde at kontrollere om du har husket at skrive alle pauser.

 


Husk i starten:

·      Indstil Primus til at tage backup med passende mellemrum (Indstillinger – Generelt)

·      Indstil Primus til at afspille i Swing, hvis nummret er i swing  (Midi-Spilmuligheder)

·      Vælg at Primus spiller akkorder  (Midi-Spilmuligheder)

·      Tilføj dit navn øverst på siden (Højreklik på tekst – Egenskaber)

·      Indstil evt brug af Bb/H (Stykke-Indstillinger-Akkorder)

·      Slå funktionen Forkert taktlængde med gul farve (under Vis) til og ret evt .fejl.

·      Sæt tempoet ned når du afspiller arrangementet, så du lettere kan høre hvad du har lavet.

·      Lyt til arrangementet med akkorder for at høre evt fortegnsfejl, når du har lavet et arrangement. Lyt med akkorder for at høre eventuelle fejl og uden akkorder for at høre hvad du selv har lavet. (Midi-Spilmuligheder)

En rundtur: Skriv noder og pauser, slet , kopier og flyt.

Primus benytter sig af en lang række genveje, hvor tallene fra 1-9 er centrale. Her skelnes mellem det almindelige tastatur og det numeriske tastatur. På et løst tastatur befinder det numeriske tastatur sig yderst til højre.

Skriv noder og pauser:

·      Tryk på tallet 1skrivetasterne over bogstaverne, og derefter på tallet 6 og så på tallet 1 igen. Primus vil skifte mellem

 

noder

 

tekst

Man kan også vælge ved at klikke på de forskellige faner.

·      Hvis Værktøjskassen ikke viser fanen 1 Noder, men en anden fane, trykker du bare på 1. Vælg nogle forskellige nodeværdier og prøv at klikke dem ind i en af takterne. Hvis du venstreklikker skrives der noder, mens der skrives pauser hvis du højreklikker.

·      Læg mærke til at du sagtens kan skrive lige så mange noder i takten, som du vil, men du kan ikke få lov at indsætte en node før en anden node. For at få lov til det, skal du holde alt-knappen nede samtidig med at du skriver noden (eller pausen).

·      Højreklik på en af noderne og vælg slet node.

·      Højreklik på en anden node og vælg nodeværdi > dobbelt længde

·      Når du er inde i en fane i værktøjskassen skifter du mellem de forskellige felter vha tastaturets bogstaver. q – w – e – r – t – y – u giver dig f.eks. forskellige nodeværdier, mens bogstaverne nedenunder passer til næste række af felter.

·      Du kan fortryde den sidste indtastning med  ctrl+z eller med pilen ”fortryd”.

·      Vælg 1/4dels-noden (eller tryk e) og vælg derefter prikken (eller tryk i) og skriv nu en punkteret ¼-delsnode. Du kan også dobeltklikke på noden, eller trykke to gange når du vælger med tastaturet - så får du en punkteret node.

·      Du kan også højreklikke på en af de andre noder og vælge nodeværdi > Som indstillet i værktøjskassen.

Valg af modus: Nederst på Primus-brugerfladen finder du et blåt felt der enten kan have farven/teksten

valg

Hvis du venstreklikker på feltet skifter den. Du kan også skifte mellem dem ved ctrl+mellemrumstangent.

 

Når den står på Takter kan du afmærke en takt hvis du fx vil høre den (eller slette den). Når den står på Noder, kan du fx afmærke en enkelt node og redigere i den.

 

NB! Du må ikke være i gang med at skrive tekst eller akkorder ind, hvis du skal afmærke en node. Tryk 1 på skrivetasterne, hvis du har problemer med at afmærke noder i node-mode.

 

Afmærk og slet en node:

·      Klik på ctrl+mellemrumstangent et par gange, og stop når feltet er mørkeblåt og du dermed har valgt noder.

·      Hold ctrl nede mens du klikker på nogle af noderne enkeltvis. De skal nu blive afmærkede med mørkeblå farve. Vælg slet.

·      Du kan også afmærke en række noder ved at holde ctrl ned og så trække musen hen over. Prøv det. Slet det!

Afmærk og slet/kopier en takt eller flere takter:

·       Klik på ctrl+mellemrumstangent en gang så den skifter til lyseblå og du dermed har valgt takter. Den bruges til at afmærke takter, og det er den vi bruger mest.

·      Hold ctrl nede samtidig med at du venstreklikker i en takt, så hele takten bliver lyseblå. (Hvis der allerede er en takt der er afmærket, får du alle takter mellem dem markeret. Hvis du ikke er interesseret i det kan du fjerne en markering ved at trykke esc.

·      Tryk c for at kopiere (ikke ctrl+c som ellers er standard). Venstreklik i en anden takt og den afmærkede takt skrives ind i denne takt (hvis der stod noget slettes det.

·      Tryk esc og fjern alle markeringer. Af mærk nu flere takter ved at holde ctrl nede og klikke i første og sidste takt. Slet det afmærkede.

 Sæt løse fortegn:

·       For at sætte et løst fortegn foran en node skal du venstreklikke foran en node. Første gang du klikker sættes et # og klikker du to gange bliver det et b og fortsætter derefter til opløsningstegn, dobbeltkryds og dobbelt-b. Prøv at sætte lidt forskellige fortegn.

·      Venstreklik på et af de fortegn du har sat og vælg Slet fortegn.

Lyt til din node!

·      Tryk på Play og lyt til din node. Hvis der ikke er lyd er det sikkert fordi højtaleren er skruet ned. Hvis det ikke er problemet kan du vælge  Midi > Midienheder og her skifte til en anden enhed i feltet Output.

·      Klik på en anden takt end den første og tryk Play. Så starter afspilleren i den markerede takt. Hvis den stopper når det markerede område er slut kan du skifte indstilling under  Midi > Spilmuligheder og her sørge for at der IKKE er flueben i feltet Stop når det markerede blokslutning nås.

 

Shortcuts

Ctrl+mellemrum

Skift mellem nodemodus og taktmodus

c

Kopierer en afmærket takt

1

Vælg Node-fane i værktøjskassen

6

Vælg Tekst-fane (tekst, akkorder) i værktøjskassen

Ctrl+L

Skriv tekst (klik på nodehoved)

Num. 2

Vælg mellem stemmerne

+

Indsæt ekstra stemme

Num 4

Åbner Mixeren

Num +

Hæver afspilningstempoet

Num -

Sænker afspilningstempoet

Num *

Tilføjer tomme takter bagerst

Num /

Fjerner tomme takter bagerst

 

Husk at højreklik giver dig adgang til mange funktioner - og at escape-knappen er en god ven til at komme ud af funktionerne igen :).

Ellers er der megen hjælp at hente i programmet og til de mere tekniske spørgsmål her:  http://www.indigo2.dk/primus/ 

 

hent printvenlig version [pdf]